Aarden tuinen in Rotterdam: ontwerpen voor een kleine stad

Tuinontwerpen Rotterdam

Stedelijk tuinieren is niet meer alleen voor grootstedelijke gebieden en grote steden. Met de juiste planning, achtertuinuitbreidingen en kleine stukjes grond kun je ook in een stedelijke omgeving fruit en groenten kweken. En hoewel er al allerlei prachtige zelfvoorzienende ruimtes beschikbaar zijn voor iedereen met een klein stukje grond, hebben stadsbewoners het nog makkelijker dan hun plattelandsgenoten. De ontwerpuitdagingen zijn vaak aanzienlijk eenvoudiger in een kleine stad in vergelijking met een landelijk gebied of de buitenwijken. Deze blogpost gaat over hoe te ontwerpen voor een kleinere stad, zoals Rotterdam in Nederland. De meeste van de hier gegeven voorbeelden zouden ook van toepassing moeten zijn op andere steden met vergelijkbare uitdagingen.

De sleutel tot een succesvolle tuin

Er zijn een paar belangrijke dingen die u kunt doen om de ideale ruimte te creëren voor het verbouwen van voedsel in uw stad.

  • De ideale grond. Stadsgrond zit vaak vol onzuiverheden door de slechte kwaliteit van de lokale grond. Maar dit kan worden vermeden met een beetje inspanning van jouw kant.
  • Het ideale klimaat. Zonlicht is de sleutel tot het kweken van voedsel binnenshuis. De stad heeft niet het juiste klimaat voor buiten tuinieren op daken, maar het kan binnen worden gedaan met het juiste ontwerp.
  • De ideale infrastructuur. Je moet weten wat je doet als het gaat om water, elektriciteit, CO₂ en temperatuur. En je moet weten wat je doet als het gaat om onderhoud en installatie.

De basis van een stadstuin

De beste manier om een stadstuin te begrijpen is door een voorbeeld te zien. Volg deze link om de achtertuin en stadstuin te zien van een van de oprichters van On The Grid, een Nederlandse gemeenschap voor stedelijk tuinieren en duurzaamheid. De basis van een stadstuin is dat je voedsel kweekt. Dat kan op vele manieren: binnen, buiten, hydrocultuur, aquaponic, permacultuur, enz. Je kunt veel verschillende soorten voedsel verbouwen: groenten, fruit, kruiden, bloemen, eetbare bloemen, enz. De meest voorkomende groenten zijn: tomaten, komkommers, pompoenen, bonen, paprika's, en kruiden zoals kruiden, sla. Je kunt meer exotische groenten kweken zoals aubergine en meloen. Fruit is meestal een tropisch of subtropisch gewas: avocado's, mango, papaja en citrusvruchten. En je kunt ook appels, peren en Europese fruitbomen kweken.

Hoe verbouw je voedsel in Rotterdam?

Laten we komkommers als voorbeeld nemen. Je kunt veel komkommers kweken: inmaak, sla, sier, enz. Maar komkommers groeien alleen in de zomer. Je moet dus wachten tot het weer geschikt is om ze te kweken. En je moet ze altijd gehydrateerd houden. U kunt dit doen met een zogenaamde "komkommerstaak": een lange houten staak met een ingebouwde gieter. U kunt deze staak op een tafel in uw tuin zetten en de komkommers water geven met een gieter waaraan een slang is bevestigd.

Wanneer is het moeilijk om voedsel te verbouwen in de stad?

De beste tijd om bepaalde soorten voedsel te verbouwen is van maart tot oktober. Afhankelijk van het weer in het land waar je bent, moet je ook rekening houden met het regionale klimaat. In Rotterdam is het bijvoorbeeld vaak moeilijk om in juli en augustus tropische gewassen te verbouwen vanwege de hitte en de vochtigheid. In mei en juni ligt de temperatuur tussen 15°C (59°F) en 30°C (86°F). En in juli en augustus bedraagt de temperatuur vaak meer dan 40°C (104°F). Het ideale klimaat voor buitenteelt ligt tussen 12°C (54°F) en 26°C (79°F).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *